Atama logotip
EN

Napotitev na čakanje

Spoštovani!
 
Do delovne dobe 33 let (vse v istem proizvodnem podjetju na več razlicnih razporeditvah) mi manjkata še 2 meseca. V juniju bom stara 52 let. Pogodba o zaposlitvi je sklenjena za nedoločen cas v podjetju, z aneksom za dolocen cas, 3 x 6 mesecev, v zadnjem oddelku. Zaradi reorganizacije se je v tem oddelku zmanjšala potreba po delavcih in mi s koncem aprila pogodbe v tem oddelku niso podaljšali. Ker v podjetju trenutno nimajo dela zame (imam višjesolsko izobrazbo), sem bila s 1. majem nspotena na t. i. "čakanje" z 80 % nadomestilom, po 6 mesecih, v primeru, da dela zame še vedno ne bo, se cakanje podaljša za 6 mesecev s 100 % nadomestilom. Zaradi trenutnih razmer v podjetju obstaja tudi verjetnost, da med cakanjem dobim odpoved zaradi poslovnega razloga. Intenzivno si iščem zaposlitev v drugih podjetjih, a slabo kaže (starost ...). Zanima me sledeče: - Kaj pomeni 80 % nadomestilo (moja trenutna plača + dodatki na stalnost ...?) - V primeru, da najdem novo zaposlitev in dam odpoved - je kaksna možnost, da kljub odpovedi z moje strani dobim odpravnino? Sem samohranilka, nujno rabim zaposlitev za poln delovni cas - jim lahko na kak nacin "predlagam", da mi dajo odpoved z odpravnino in se tako "znebijo" presežne delavke, sama pa se lahko zaposlim drugje? - Ali lahko odklonim delo, ki mi ga ponudijo med čakanjem - v oddelku, kjer imam za nedoločen čas, a sem se zaradi hudo stresne narave dela prijavila na razpis v drugem oddelku, kjer se je moje delovno mesto ukinilo? - Odpovedni rok? Imam še 35 dni dopusta ... - Imate najboljsi predlog zame, kako naj ravnam v dani situaciji?
 
Vnaprej hvala in lp
Spoštovani!
 
Pri čakanju na delo, ste za obdobje maksimalno 6 mesecev upravičeni do prejemanja 80% nadomestila osnove. Osnova je vaša povprečna plača za polni delovni čas iz zadnjih treh mesecev. Torej povprečje tega, kar ste imeli v zadnjih treh mesecih izplačano.
 
Če boste dali vi odpoved, vam odpravnina ne pripada. Po zakonu vam odpravnina pripada v primeru, da vam da odpoved delodajalec. Možno je tudi, da se v primeru sporazumne odpovedi dogovorite o odpravnini.
 
Kot že omenjeno, vam v primeru odpovedi s strani delodajalca pripada odpravnina. Če ima podjetje poslovni razlog in interes, da vas odpusti, potem predvidevam, da bo tako storilo. Ali bo vaš predlog naletel na poziteven odgovor, pa jaz težko ocenim. Načeloma velja, da če imate možnost druge zaposlitve, daste sami odpoved.
 
Dela, za katerega ste podpisala pogodbo o zaposlitvi, ne morete odkloniti, razen, če za to obstaja zdravstveni ali zakonski razlog. Če vam delodajalec ne more zagotavljati dela, za katerega ste dogovorjeni, vam lahko ponudi drugega ustreznega, glede na vaše znanje, izkušnje in zmožnosti. Če boste delo odklonila, potem vam prav tako ne bo pripadala odpravnina.
 
Odpovedni rok je naveden v vaši pogodbi o zaposlitvi in morebitni kolektivni pogodbi. Zakonski odpovedni rok je 30 dni (če boste dali vi odpoved).
 
Moj nasvet v prvi vrsti je, da se z delodajalcem pogovorite, kakšno so vaše možnosti za delo v podjetju oziroma o prekinitvi le-tega. Seveda si lahko ob tem (če je to v vašem interesu) aktivno iščete drugo službo.
 
Lep dan želim,
 
Tanja Šket
Direktorica

Kadrovska solaKadrovska šola

Najdite odgovore na vprašanja iz kadrovskega področja

Več informacij