Atama logotip
EN

Vprašanje glede koriščenja starega dopusta

Pozdravljeni!
 
Prosim ce mi lahko pomagate in mi odgovorite. Jaz sem od lanskega aprila v bolniskem staležu do zdaj vmes sem delala po veljavni odločbi Zzzs 4ure samo sedem dni potem sem se vrnila nazaj v stalez za 8ur. V tem casu se je v podjetju zmanjsal obseg dela jaz sem pa tudi v tem casu dobila zopet novo odlocbo da moram priceti z delom s 1.1.2019 za 4ure vendar mi delodajelec dela za te ure ni mogel zagotoviti zato sem morala koristiti stari lanski dopust tri tedne. Po treh tednih koriscenja starega dopusta sem se jaz vedno v stalezu 4ure vendar me je sedaj delodajalec napotil na cakanje na delu .Zanima me ce je to vse zakonsko urejeno tako kot je postopal delodajelec ali je s tem krsena moja pravica v kaksnem primeru.
 
Zahvaljujem se vam za odgovor in vas pozdravljam
Dober dan.
 
Na podlagi prvega odstavka 163. člena ZDR-1 se letni dopust izrablja upoštevaje potrebe delovnega procesa ter možnosti za počitek in rekreacijo delavca ter upoštevaje njegove družinske obveznosti. O načinu izrabe letnega dopusta sicer odloča delodajalec, vendar je pri tem omejen z okoliščinami iz prvega odstavka 163. člena ZDR-1. Brez upoštevanja delavčevih možnosti za počitek in rekreacijo ter njegovih družinskih obveznosti delodajalec ne more enostransko odrejati delavcu koriščenja dopusta. To bi bilo izjemoma možno le zaradi utemeljenih potreb delovnega procesa.
 
Napačno bi bilo, če bi delodajalec ob koriščenju starega dopusta odločil »za nazaj«. Obvezno je odločiti v naprej. Načeloma je tudi narobe, če delodajalec odloči, brez upoštevanja delavčevih možnosti. Ali so potrebe delovnega procesa (ni dela) tako izjemne, da opravičujejo enostransko odločitev delodajalca, pa v sporu presoja sodišče.
 
Napotitev na čakanje pa ne more biti sporna, ker je to pravica delodajalca, če nima dela. Mora pa za čas čakanja plačevati nadomestilo
 
Lep pozdrav.
 
Tanja Šket
Direktorica

Kadrovska solaKadrovska šola

Najdite odgovore na vprašanja iz kadrovskega področja

Več informacij