Atama logotip
EN

Obracun razlike do minimalne place

Spoštovani,
 
imam vprasanje glede pravilnosti obracuna razlike minimalne place. Na placilni za mesec december 2018 imam skupni bruto 911,09 v tem brutu je nocno delo 16,78 in razlika do minimalne 40,09. Od razlike so na placilni obracunani in prikazani osnovni prispevki. Prispevki pa obracunani na celoten znesek 911.09 V osnovo za dohodnino pa mi znesek odsteli zmanjsan za prispevke 31,33. Na koncu pa tega zneska neto nisem dobila. Ali lahko delodajalec prikaze na placilni razliko do minimalne, obracuna prispevke (strosek delavca) in se odloci da te razlike ne izplaca? Placa je obracunana brez stalezov. Za odgovor se vam zahvaljujem.
 
Lep pozdrav
Dober dan.
 
Po vaših navedbah  ni popolnoma jasno, kako je bruto 911,09 eur, razen če je všteto minulo delo.
 
Pravilen obračun plače je takle:
 
Na bruto plačo se obračunajo prispevki. Kako je bruto izračunan ni pomembno, prispevki so vedno na kompletni bruto. Od bruto plače je potem odštejejo prispevki in dohodninska olajšava. Dobimo osnovo za izračun dohodnine, na kar se dohodnina obračuna po dohodninski lestvici. Od bruto plače odštejemo prispevke in dohodnino in pridemo do neto plače.
 
Na vaš bruto 911,09 je pravilna neto plača 640,21 eur.
 
Če pa računamo bruto glede na vaše navedbe, je izračun nekoliko bolj zapleten:
 
Vaša osnovna plača, ki glede napisano znaša 802,70 eur + razlika do minimalne plače = 842,79, oz minimalna plača + 16,78 eur za nočno delo = 859,57.
 
Ker je minimalna osnova za izračun prispevkov nekoliko višja ,  se za samo osnovo doda 18,98 eur in se prispevki izračunajo od skupnega zneska. V tem primeru je izplačilo oz. neto plača 606,47 eur.
 
Da bi natančno lahko videli kako je izračunana vaša plača, pa bi moral videti plačilno listo in izračun ponoviti.
 
Lep pozdrav,
 
Miha Šket

Kadrovska solaKadrovska šola

Najdite odgovore na vprašanja iz kadrovskega področja

Več informacij