Atama logotip
EN

Izplačilo dopusta

Pozdravljeni,
 
v času odpovednega roka sem bila v bolniški nad 30 dni s potrdilom komisije in nisem imela priložnosti izkoristiti 6 dni dopusta. Za regres sem takoj dobila, da ga moram vrniti ampak brez nadaljnih navodil kako, do kdaj.. Delodajalcu sem pisala glede izplačila dopusta in glede vračanja regresa, a odgovora nisem dobila. Šele ko sem jih poklicala in ne vem po katerem poskusu tudi dobila osebo iz kadrovske službe, je šele po tem, ko sem ji povedala za pošto ugotovila, da so jo slučajno spregledali in mi odgovorijo, ko bodo imeli čas. Sedež firme je oddaljen več kot 150km zato tudi pošta.. Od dneva, ko sem poslala pošto je minil mesec dni in do zdaj še nisem dobila nobenega odgovora.
 
Zanima me kaj lahko naredim v tem primeru, saj vem da mi pripada izplačilo dopusta in glede na mesečno število nadur(40), ki jih nikoli nisem imela možnosti koristiti, jim ne mislim še pustiti dopusta, kateri mi je pripadal.
 
Prosim za nasvet,
hvala
Dober dan.

Poračun preveč izplačanega regresa je po zakonu čista zadeva. Delodajalec pa mora to narediti na pravilen način. Nikakor ga ne sme odtegniti od plače, če vi niste s tem pisno soglašali. Izdati vam mora dokument (bremepis) s katerim od vas zahteva vračilo preveč plačanega regresa. Po tej izstavitvi vi lahko denare nakažete, ali pa z delodajalcem podpišete soglasje za bremenitev plače.

Izplačilo neizrabljenega dopusta ni v zakonu zapisano kot avtomatska obveza delodajalca, pač pa le možnost, in to samo v primeru prekinitve (izteka) pogodbe o zaposlitvi. Zato morate delodajalcu poslati zahtevo za izplačilo nadomestila. Ne vemo, ali je vaše pismo sestavljeno tako, da je v nejm jasna zahteva. V praksi najbolj zaleže, če tako zahtevo pošlje odvetnik.

Nadure, ki niso izkoriščene v smislu kompenzacije mora delodajalec plačati kot nadure. Zakaj? Zato ker gre za opravljeno delo, ki ga je po zakonu treba plačati. Ni izgovora. Tudi za nadure mu pošljite zahtevo. Specificirajte število naporabljenih nadur. V obeh primerih postavite rok plačila 8 dni od prejema, pošto pa pošiljajte priporočeno.
Lep dan želim,

Tanja Šket
Direktorica

 

Kadrovska solaKadrovska šola

Najdite odgovore na vprašanja iz kadrovskega področja

Več informacij