Atama logotip
EN

Menjava delovnega mesta

1. delovni dan sem bila dodeljena v določen oddelek nekega podjetja. Enkrat po nekaj mesecih pride majster ne vodja proizvodnje in mi reče danes boš pa drugje. Ali bi morala kaj podpisati ali je samoumevno ko ti rečejo moraš iti drugam pa če se strinjaš s tem ali ne? Zaposlena sem preko angencije a one o tem ne vejo nič. Meni se to ne zdi ravno prav. Zdaj se mi je v2.zgodilo, da ta isti majster pride do mene in pravi, da je dobil neki mejl, da bom drgje delala. na zdravniškem pregledu sem dobila, da imam okvaro sluha in ravno na tako delivno mesto so me dali polno hrupa in s tem me ni noben seznanil. Kdo mi bi moral priskrbeti čepke sama ali podjetje? Kdo ali sploh je kdo v prekršku in kaj bi morala v tem primeru narediti. Hotela sem se pomeniti z vodjo a ga cel teden ni bilo v službi. Ker sem imela resne probleme sem šla na bolniško, ker nisem mogla trpeti in bom probala iti nazaj na isto delovno mesto ki mi je bilo dodeljeno.Na angenciji spet niso o tem nič vedeli na podjetju niso izvedeli nič. Nisem dobila nobenih kontaktov kam se lahko obrnem, če grem na bolniško, kakšen je delovnik...
 
Ali je to samoumevno, da moraš sam vedeti. Kaj je prav, kdo je v prekršku, kaj se bi moralo dejansko v takih primerih narediti in kaj sploh jaz lahko naredim. Mi bi pripadala kakšna odškodnina?
Dober dan.
 
Vaš primer je še en iz birke "kaj se ne bi smelo dogajati". Najprej o agenciji: njihovo delo ni nič vredno, če delavcu ne stojijo ob strani. To pomeni primerno informiranje in posredovanje, ko ima delavec probleme.
 
Ostalo so delovno pravna vprašanja. V zvezi z njimi je dobro vedeti, da se lahko delavec vedno obrne po pomoč na delovneo inšpekcijo. Po telefonu, ali osebno ali po elektronski pošti.
Delavec in delodajalec (v vašem primeru agencija in posledično uporabnik-vaše podjetje) se s pogodbo o zaposlitvi dogovorita, na katerem delovnem mestu bo delavec delal. Vsaka sprememba (razen povsem kratkočasne) zahteva podpis nove pogodbe. Odredba mojstra ali vodje proizvodnje ali direktorja sploh ne pride v poštev. V vašem primeru je še posebej treba upoštevati dejstvo, da so pogoji dela na novem delovnem mestu drugačni (hrup). Za spremenjene pogoje praviloma velja, da je treba ponovno opraviti pregled pri zdravniku. Vsa navodila za varno in zdravo delo vam je dolžan dati vaš uporabnik-podjetje, ne agencija. To velja tudi za zaščitna sredstva. Za vsako delovno mesto. Delavec s tem ne sme imeti nobenih stroškov (čepki). Predlagam torej, da za pomoč angažirate delovno inšpekcijo. Podjetje pa redno obveščajte o vašem stanju (nastop bolniške, trajanje, predviden zaključek....), nabolje SMS ali e- pošta.
 
Na kakšno odškodnino pa najbrž ni računati. Odškodnine so vedno zadeva, ki jo mora delavec izterjati od delodajalca, škoda mora biti dokazana, navadno ne gre brez sodišča.
 
Lep dan želim,

Tanja Šket
Direktorica

Kadrovska solaKadrovska šola

Najdite odgovore na vprašanja iz kadrovskega področja

Več informacij