Atama logotip
EN

Odpoved in vračilo regresa za ld

Spoštovani,
 
prejela sem regres v višini 11/12 regresa, ker sem se z 1.2.2018 zaposlila pri njih. Z 20. avgustom sem podala odpoved in odhajam na novo delovno mesto k novemu delodajalcu. Vem, da moram vrniti sorazmerni del regresa, vendar ga res moram vrniti 5/12??
Moje mnenje je, da imam pravico, da se mu regres v avgustu poračuna po dnevih prisotnosti na delovnem mestu. V avgustu koristim tudi letni dopust....
 
Hvala za informacijo.Odgovor potrebujem čimprej....
 
S spoštovanjem
Dober dan.
 
Zakon te podrobnosti ni uredil. Zaenkrat nam o tem tudi ni znana posebna pravna praksa. Zato srečamo različno ravnanje. Mnogi delodajalci upoštevajo del meseca v obdobje izplačila (zaokroženo na cel mesec), nekateri pa obračunavajo le za mesece, ko je delavec delal ves mesec. Zakon je uporabil za določanje pravice do sorazmernega dopusta termin »1/12 za vsak mesec zaposlitve«.  Zato delodajalci trdijo, da mora delavec za to pravico delati poln mesec. Nekateri tako določbo zapišejo tudi v splošni akt ali kolektivno pogodbo.
 
Zakon pa uporablja tudi besedo sorazmernost, zato ne bo nič narobe, če od delodajalca zahtevate, da vam v poračun vključi tudi avgust. Govorimo o celem mesecu (zaokroževanju), ker zakon določanje pravice do dopusta (in s tem do regresa) ne povezuje z delovnimi dnevi, ampak z mesecem. Po našem mnenju bi bilo prav, če vam delodajalec avgust upošteva v poračun.
 

Lep pozdrav,

Tanja Šket

Direktorica

Kadrovska solaKadrovska šola

Najdite odgovore na vprašanja iz kadrovskega področja

Več informacij