Atama logotip
EN

Podaljšanje odpovednega roka

V lanskem letu je v družbi bil sproveden program odpušanja delavcev iz poslovnega razloga. Med njimi sem bila tudi jaz, ampak zaradi dela in reorganizacije so mi od marca lani do danes 6x podaljšali odpovedni rok z razlogom " do dokončanja reorganizacije v oddelku ".
Zanima me kolikokrat mi lahko podaljšajo odpovedni rok in ali je mogoče, da mi zdaj ponudijo delo v proizvodjni ( delam namreč v upravi ) brez prekinitve in tako ostanem brez odpravnine, če delo v proizvodnji odklonim ali tudi če ga prejmem.

Dober dan.

Odpovedni rok je mogoče podaljšati le s soglasjem delavca in delodajalca. O tem je potrebno podpisati ustrezen dokument. Enostransko podaljšanje po naše ni pravilno. Soglasno podaljšanje odpovednega roka nujno ne pomeni, da je sporen poslovni razlog delodajalca zaradi katerega je odpovedal pogodbo o zaposlitvi.

Delodajalec vam lahko ponudi novo delo, a le v okviru pogodbe o zaposlitvi. Ta ponudba naknadno po naše ni mogoča v okviru sedanje odpovedi o zaposlitvi, ki se sicer po vaši navedbi kar močno vleče. Če bi vam delodajalec ponudil novo delo v proizvodji v sedanji odpovedi  (kar pa ni naredil, če vas prav razumemo), bi se ponudba presojala po določilih zakona. V tem primeru, bi bila ponudba ustrezna, če bi se za novo delo zahtevala ista vrsta in stopnja izobrazbe, kot za delo po odpovedani pogodbi. Pogodba mora biti za nedoločen čas, plača pa ne igra vloge. Če tako ustreno ponudbo zavrnete, izgubite pravice do odpravnimne in varstva na Zavodu RS za zaposlovanje.

Če tega delodajalec ni storil, vam novo delo lahko ponudi s ponudbo nove pogodbe. Vi to ponudbo lahko sprejmete, ali odklonite brez posledic.

Lep pozdrav,

Tanja Šket
Direktorica

Kadrovska solaKadrovska šola

Najdite odgovore na vprašanja iz kadrovskega področja

Več informacij