Atama logotip
EN

Konec porodniške in odpoved pogodbe

03.07.2015

Zdravo!

Danes sem bila na sestanku pri delodajalcu, da bi se dogovorila kako naprej. S 14.7.2015 se mi zaključi porodniška, letošnji dopust sem nameravala pokoristiti takoj po koncu porodniške, se pravi od 15.7. naprej in potem 22 dni. Prvo zaposlitev sem imela 1.10.2010, pri tem delodajalcu sem bila zaposlena za nedoločen čas od 1.6.2011. Danes mi je povedal da me namerava odpustiti, ker pač nima več denarja in me ne more več plačati. Želi da 15.7. pridem podpisat odpoved pogodbe. Kako je z dopustom? Ali se dopust koristi med odpovednim rokom ali ne? Ali najprej koristim dopust, šele potem začne teči odpovedni rok? Malo me bega vse skupaj.

Prosim za čimprejšnji odgovor, ker se konec porodniške nezadržno bliža.

Hvala in lep pozdrav

Dober dan.

Nameni vašega delodajalca so nezakoniti. Če bi vi morebiti razumeli njegove tegobe in pristali na tak postopek, kot vam ga predlaga, vam Zavod RS za zaposlovanje najbrž ne bo priznal pravic iz brezposelnosti, pač pa vas bo napotil na tožbo proti delodajalcu, ker je ravnal nezakonito.

Zakon (ZDR-1) namreč vsebuje posebna določila, ki varujejo starše. Tako je delodajalcu izrecno prepovedano, da bi odpovedal pogodbo o zaposlitvi staršu, v času, ko on koristi starševski dopust in še en mesec po izrabi dopusta. Še več, prepovedano mu je, da v tem času opravi katerokoli ravnanje, ki je sicer potrebno za odpoved pogodbe o zaposlitvi, ali pa morda za zaposlitev novega delavca, ki bi nadomestil odpuščenega.

Torej, do 14.8.2015 je vašemu delodajalcu prepovedano, da bi vas vabil na pogovore o tem, kako vam bo odpovedal pogodbe. Pogodbo vam lahko odpove najprej 15.8.2015. Vse drugo je nezakonito. Če vam bo odpovedal pogodbo pred tem datumom, pojdite takoj do odvetnika in vložite zahtevo za varstvo zakonitosti, pa delovnega inšpektorja obvestite. Seveda se vam delovno razmerje ne more izteči z dnem odpovedi, torej 15.8.2015, pač pa šele z iztekom odpovednega roka, ki začne teči naslednji dan od prejema odpovedi pogodbe. Odpovedni rok vam pripada po zakonu in sicer najmanj 38 koledarskih dni (ker ste zaposleni pri delodajalcu od 1.10.2010), lahko pa tudi več, če tako določa kolektivna pogodba, ki zavezuje delodajalca.

Ko vas bo delodajalec povabil na podpis odpovedi pogodbe, pozorno preberite kaj podpisujete! V kolikor boste podpisali sporazum, se boste odpovedali odpravnini, morda odpovednemu roku in vsekakor nadomestilu na ZRSZ!

Povsem sprejemljiv bi bil vaš predlog, da izrabite ves pripadajoči dopust, ali pa vsaj del dopusta takoj po zaključku starševskega dopusta. A o tem se mora strinjati tudi delodajalec. Če dopusta ne boste izrabili v tem obdobju, vam ga mora omogočiti vsaj do konca izteka odpovednega roka. Če vam delodajalec tudi do takrat ne omogoči izrabe vsega pripadajočega dopusta, lahko za razliko zahtevate nadomestilo.

V primeru vsakega drugačnega ravnanja, kot vam ga v grobem opisujemo, se takoj obrnite na odvetnika, da vam on obrani vaše pravice.

 

Lep pozdrav.

Alojz Šket

Kadrovska solaKadrovska šola

Najdite odgovore na vprašanja iz kadrovskega področja

Več informacij