Atama logotip
EN

poučevanje na domu

06.05.2014 00:00:00

Sem brezposelna in na seznamu brezposelnih oseb pri Zavodu RS za zaposlovanje. Sem profesorica angleščine in rada bi si nekaj zaslužila s poučevanjem angleščine. Imam dva otroka, ki sta zainteresirana za poučevalne ure. Poučevalne ure bi izvajala dvakrat na teden hkrati z oba otroka in bi s tem zaslužila vsega 80 eurov na mesec za 8 ur. Ali imate kakšen predlog, kako bi lahko legalno izvajala te ure, na podlagi česa, katere bi bile moje davčne obveznosti, ali bi starši tistih otrok tudi bili davčno obremenjeni? SP ne morem odpreti,ker se mi ne isplača.Tudi podjemna pogodba se mi zdi zelo davčno obremenjena, namreč sem razumela, da bi morala plačati 25% od 72 eurov (80-10%stroškov) in plus še približno 25% za PIZ. Če bi še starši morali plačati kakšen davek, bi bilo še hujše. Tudi bi vas vprašala, kakšno pogodbo namreč lahko sklenim s starši, ker so obe strane, jaz in oni, fizične osebe? Ali je možno skleniti podjemno ali avtorsko pogodbo med dvema fizičnimi osebama?

Prosila bi vas za nasvet in morda bolj jasno razložitev.


Dober dan.

Bojim se, da vam alternative ne bodo všeč. A kaj boljšega ne obstaja. Poučevanje, ki ga omenjate bi lahko sodilo v sosedsko pomoč, ki pa je, če je plačana na roko, označena kot delo na črno. Alternativo ste omenili, to je delovršna ali avtorska pogodba. Po moje ni zadržka, da jo skleneta dve fizični osebi.

V obeh primerih je treba plačati davke. Pri delovršni je to dohodnina (25 od osnove) + posebni davek 25 % + dajatve za pokojninsko zavarovanje 24,35% + prispevek za zdravstveno zavarovanje 4,55 EUR.

V primeru avtorske pogodbe odpade posebni davek 25% in prispevek za zdravstveno zavarovanje.

O načinu plačevanja se je  najbolje pogovoriti z vašo davčno upravo.

Obstaja pa tudi primerna možnost, ki jo omenja zakon o delu na črno. Gre za osebno dopolnilno delo, ki ga prijavite na upravni enoti. Poučevanja ni ravno na seznamu primernih opravil, je pa varovanje otrok in pomoč otrokom, v kar bi se vaše delo lahko štelo. Seveda je treba plačati davke. Podrobnosti vam bodo povedali na enoti.

Lep pozdrav,

Alojz Šket

www.atama.si

Kadrovska solaKadrovska šola

Najdite odgovore na vprašanja iz kadrovskega področja

Več informacij