Atama logotip
EN

Življenjepis

13.05.2014 00:00:00

Spoštovani,

 

veliko prebiram,gledam različne CV ,vse kar mi je postalo jasno je da moram sestavi funkcionalni življenjepis.zakaj star sem 47 let monter vodovodnih naprav,vendar invalid III.kategorije od leta 1995, kjer lepo piše da nisem zmožen za svoj poklic, ampak za bilo kakšno drugo ustrezno delo,skratka od kar sem izgubil očeta se ne da več preživet z 240€ kolko pač dobim iz ZPIZ-a,v glavnem nekaj moram najt neko zaposlitev,ampak prvo je pomemben življenjepis,ki pa ne vem kako se ga naj loti,no vsekakor je treba začet z osebnimi podatki,pol nagovor,verjetno izobrazb,kompetence,delovne izkušnje,potem druge veščine in znanja,ter na koncu hobiji,mislim da bi bilo v tem vrstnem redu dobro,problem je ta ivalidnost,če jo omenim v življenjepisu si zaprem vrata že prej ko pride do razgovora z delodajalcem,če ne omenim,invalidnosti in če pride do razgovora,tam pa pol moraš povedat,nakar ti lahko delodajalec reče da si tratil njegov dragoceni čas,skratka gledam in raziskujem tle ne natu dobre življenjepise,tisto kar najdem se zdi tko preprosto napisat življenjepis kar nekaj sem jih prebral,tam ni luken,vsi imajo visoke izobrazbe,men se zdi to misija nemogoče da bi delodajalec zaposlil invalida,no naj povem da v vsem tem času  ko je luknja od leta 1995  nisem miroval,med tem časom sem delal Golden,pa mi ni šla prodaja,od vrat do vrat pač nisem tak človek,med tem časom smo se preselili,no sestavljanje pohištva to mi je šlo super,imeli smo vrt skoz nekaj za delat,sedaj prav tako zelenico ciprese da se o gospodinjskih del sploh ne menimo,delam pač vse kar je treba,tako da dolg čas ni,ampak jaz bi si želel zaposliti in pa  delat,no problem je tudi ko bom star 65 let nebom imel pokojnine saj mi bo mankalo  celih 6 let delovne dobe,no od junija do sedja sem tudi hodil na academijo,prav lušten je bil ta program,tam sem tudi zvedel za to vašo spletno stran.

Zdaj že bluzim,v glavnem vprašanje je ali se da invalidnost vklučit v življenjepis,in kakšen vrstni red bi izbral za življenjepis,mogoče prej delovne izkušnje pa pol izobrazbo,ne vem.

S spoštovanjem

Peter Petek


Dober dan.

Meni se zdi, da ste vprašanje življenjepisa proučili veliko bolj podrobno, kot mnogi drugi. Povsem razumem problem invalidnosti. Vem tudi, kako reagira delodajalec, ko zve za ta status. Delodajalci se tega predvsem bojijo, iz preteklosti se vleče neko prepričanje, da je invalid v podjetju tako posebna zadeva, da se je temu bolje ogniti.

Kaj torej narediti v zvezi z življenjepisom? Verjetno boste od različnih strokovnjakov dobili različne odgovore. Jaz bi predlagal drugačen pristop. Pri nobenem delodajalcu ne boste mogli statusa prikriti. Tu tudi življenjepis ne pomaga, če recimo tega ne omenite. Morda se pa da graditi vašo predstavitev iz kompetenc, ki ste jih razvili potem, ko vas je invalidnost prizadela. Torej, ker ste invalid, ne morete delati kot monter vodovodnih naprav, lahko pa delate ...., za kar iamte dobre kopetence .... in morda reference .... Navedite stvari, za katere vas invalidnost ne ovira, tako boste delodajalca lažje prpričali v sodelovanje. Poudarjajte, kaj ste vse delali po pridobitvi statusa, kje ste bili uspešni, zakaj in kako. To bi bilo jedro vaše prestavitve, seveda še osebni podatki, šola in izobrazba, pa delovna kariera.

Evo, tole vam bi jaz predlagal, variant pa je seveda še veliko. Ne pozabite pa še tole. Objavo delodajalcev je treba dobro proučiti. Ko pišete prijavo, vam mora biti natančno jasno, kaj je problem delodajalca, zakaj išče novega delavca, kaj bo moral novi delavec narediti (ne delati). Ko boste ugotovili, da lahko delodajalcu rešite njegov problem, bo prijavo lažje napisati, konkurečno prednost pa lažje izpostaviti.

Lep pozdrav,

Alojz Šket

www.atama.si

Kadrovska solaKadrovska šola

Najdite odgovore na vprašanja iz kadrovskega področja

Več informacij