Atama logotip
EN

odpovedni rok, koriščenje dopusta ob odpovedi

21.05.2014 00:00:00

Pozdravljeni, imela bi še vprašanja, vezana na Vaš odgovor:

 Drži, zakon vas varuje. Delodajalec 30 dni po izteku starševskega dopusta ne sme izvajati nobenih aktivnosti (pisne namere, ustne namere, predhodni postopki in podobno) in seveda ne sme izdati akta o odpovedi vaše pogodbe o zaposlitvi. 

Odpovedni rok velja tisti, ki je morda določen v pogodbi o zaposlitvi ali v kolektivni pogodbi, ki zavezuje delodajalca. Če teh določb ni, veljajo pravila iz zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1). Ta v 94. členu določa minimalne odpovedne roke. Za dopolnjenih 6 let zaposlitve znaša minimalni odpovedni rok 42 dni.

Lep pozdrav,

Alojz Šket

 In sicer, zanima me še sledeče:

- Porodniška se mi je iztekla včeraj, nazaj na delo nisem šla, podpisala tudi še nisem nič. Torej v teh 39 dneh, ko me ne sme odpustiti, dobivam plačo, če pač nisem šla nazaj delat ali kako je s tem?

- Odpovedni rok mi torej začne teči, potem ko se izteče teh 30 dni, če prav razumem? Kdaj pa lahko skoristim sorazmerni del letošnjega dopusta, ki mi pripada? Ga koristim znotraj teh 42 dni odp. roka?

 

Hvala za razlago.

Lp 


Dober dan.

Vedno ne uspemo odgovoriti isti ali naslednji dan, se opravičujem.

Totrej k vašim vprašanjem. Se bom verjetno ponavljal, kar je že bilo povedano.

Najprej, kako, da niste šli delat? Samovoljno? Imate dopust po sklepu, ki je usklajen med vami in delodajalcem? Ste ponovno na bolniški? Vam je delodajalec izdal pisni sklep o čakanju? Vsak drug razlog je vprašljiv. Ne vem kaj bo osnova za vašo plačo, oziroma za vaše plačilo za delo.

Če naj bi vam delodajalec dal v podpis odpoved, to še ni razlog, da ne greste delat. Morete na delo in odpoved takoj nesite na delovno inšpekcijo.

Lanski dopust vam pripada v celoti v vsem neizrabljenem obsegu. Kdo vam je dal drugačno mnenje? Dopus lahko izrabite v prvem mesecu po vrnitvi iz starševskega dopusta in v celotnem odpovednem roku. Seveda se mora s tem strinjati delodajalec. Zahtevajte pisni sklep. Če vam bo dopust odrekel, boste lahko zahtevali nadomestilo za neizrabljen del dopusta (lanskega in letošnjega).

Predlagam, da se v primeru, ko zadeve ne bodo potekale na način, kot ga midva obravnavava, takoj napotite k delovnem inšpektorju, da bo on posredoval pri delodajalcu.

 

Lep pozdrav,

Alojz Šket

www.atama.si

Kadrovska solaKadrovska šola

Najdite odgovore na vprašanja iz kadrovskega področja

Več informacij