Atama logotip
EN

Reges in porodniški dopust

18.06.2014 00:00:00

Pozdravljeni!

Trenutno sem na porodniškem dopustu, ki se konča oktobra. Pogodbo imam za nedoločen čas. Če se ne motim, mi pripada celotni regres. Prav tako bi mi po zakonu morali do 31.3. poslati odločbo o dopustu za leto 2014. Imam prav ali se motim? Ker mi pri prvi porodniški niso hoteli izplačati regresa, predvidevam da mi ga tudi tokrat ne bodo. Dobila sem ga šele ko sem nastopila na delo. Tokrat ne mislim biti tiho, zato vas prosim za nasvet na koga naj se obrnem če se mi ponovno to zgodi. Kako pa je v primeru da mi mislijo dati odpoved po končani porodniški? Z vsemi dopusti prilezem skoraj do konca leta 2014. Prosim za odgovor, ker se čas izplačil regresa bliža.

Hvala in LP

 


Dober dan.

Nobenega dvoma ni, da vam regres pripada. Tudi dopust letos, celotni, imate ga pravico izrabiti do konca leta, vsega. Zakon je povsem jasen in ni lukenj. V primeru težav je najbolje angažirati delovnega inšpektorja. Že njegov telefonski klic bo najbrž zalegel. Če imate odvetnika, naj takoj delodajalcu pošlje zahtevo za izpolnjevanje pogodbenih določil.

Drži vaš podatek, da morate v marcu prejeti sklep o višini dopusta in do konca junija ves regres.

Glede odpovedi pogodbe o zaposlitvi bi vas opozoril na naslednje. Do konca porodniške in še en mesec po tem, vam delodajalec na temo odpovedi ne sme izdati nič. Niti namere, niti vas ne sme na to temo pozivati, kaj šele, da vam izda sklep o odpovedi. V primeru, da temu ne bo tako, je ponovno najbolje, da se zatečete do inšpektorja za delo.

Lep pozdrav.

Alojz Šket

www.atama.si

Kadrovska solaKadrovska šola

Najdite odgovore na vprašanja iz kadrovskega področja

Več informacij