Atama logotip
EN

Ali lahko dobim odpoved o zaposlitvi?

17.07.2014 00:00:00

Živjo

 

Sem zaposlen za nedoločen čas ter sem sedem mesecev v bolniškem staležu. Dobil sem odpoved o zaposlitvi z enomesečnim odpovednim rokom ter me sedaj zanima ali delodajalec lahko to naredi, čeprav sem v bolniškem staležu in se moje delovno mesto niti ne bo ukinilo niti nisem tehnološki višek. Vzel mi je pa tudi 10 dni dopusta!!

 Kam se naj obrnem ali kaj lahko naredim, da me ne more odjavit??

 

Hvala 


Dober dan.

Odpoved v času bolniškega staleža je dopustna. Delodajalec je moral odpoved utemeljiti z enim od razlogov, ki jih dovoljuje zakon. Vam bo pogodba o zaposlitvi vsekakor odpovedana, to je dokončni akt delodajalca. Tega dejstva se ne da spremeniti. Če menite, da odpoved ni upravičena, imate možnost, da v roku 30 dni po prejemu odpovedi, na sodišču vložite zahtevek za varstvo zakonitosti. To opravilo boste vsekakor poverili vašemu odvetniku.

Ni pa še nujno, da vam delovno razmerje pri delodajalcu poteče z dnem izteka odpovednega roka. Če boste takrat še vedno na bolniški iz istega razloga kot trenutno, potem vam bo delovno razmerje še trajalo do dneva, ko bo ta bolniška zaključena. Če boste na bolniški še naprej, pa vam bo delovno razmerje prenehalo najkasneje po 6 mesecih od dneva izteka odpovednega roka. Takrat bolniška izteka ne bo več preprečila.

Delodajalec dopusta ne more kar tako vzeti. Pravila določa zakon, če s vam zdi, da je kaj narobe, pojdite z dokumenti do delovnega inšpektorja in zahtevajte posredovanje. Imate tudi pravico, da od delodajalca zahtevate nadomestilo za neizrabljen del dopusta. Če ste na dolgotrajni bolniški, dopusta itak ne boste mogli izrabiti, zato je zahtevek za nadomestilo edina možnost.

Če boste imeli v teh postopkih kakšne težave predlagam, da sproti uporabite vašega odvetnika ali pa delovnega inšpektorja. Oba vam bosta najbolje povedala, kako ravnati v danih okoliščinah.

Lep pozdrav.

Alojz Šket

wwwatama.si

Kadrovska solaKadrovska šola

Najdite odgovore na vprašanja iz kadrovskega področja

Več informacij