Atama logotip
EN

Dopust

24.07.2014 00:00:00

Pozdravljeni!

v gostinstvu (natakar) sem zaposlena za n.c. ze 6 let in z 40-urnim delavnikom.ker pa na mesec ne dosegam dovolj ur ( npr. Minimalno stevilo ur za mesec je 174, sama sem jih dosegla 140 ur) mi  vzame dopust in me s tem samo ustno obvesti en dan pred predvideno placo. Ker nisem imela druge izbire sem se strinjala.. Ker se pa to ponavlja iz meseca v mesec se obracam k vam da mi pomagate..

Ali lahko jemlje dopust?  

Dopusta imam se malo manj kot polovico,vendar ga nesmem porabiti ker mi ga mora ostati se za nadalljne mesece da bi mi lahko izplacal minimalno placo..kako bo ko mi bo zmanjkalo dopusta,nevem.. Kaj naj storim?

Z partnerjem sva se odlocila za otroka..ko bom noseca ali mi lahko da odpoved? Ker se je stanje poslabsalo v odnosih med sodelavci in delodajalcem..in nemorm tega prenasati ali lahko dam odpoved in ali me pripada denarno nadomestilo? Kako naprej?

Ali lahko delodajalcu predlagam da me zaposli za krajsi delovni cas( 36-urni )? Kaka bo potem placa? Kako z dopustom?ali ima on dodatne stroske ce me zaposli za krajsi delovni cas?  Kako to potem sploh poteka? Sem obupana in vas prosim za pomoc...

Vnaprej se vam zahvaljujem za odgovor... 

LP 


Dober dan.

Ravnanje vašega delodajalca je zanesljivo nezakonito. Dopust je zakonska pravica, ki je delodajalec delavcu ne sme kratiti. Zakon celo predpisuje, kako se dopust izrablja. Oba, delavec in delodajalec sta zavezana, da se 2 tedna dopusta izrabi strnjeno. Brez tega namreč dopust ne dosega temeljnega namena. To je, da se delavec spočije in obnovi psihofizične sposobnosti za nadaljevanje dela.

Nadzor nad izvajanjem določil o dopustu je v pristojnosti delovne inšpekcije. Moj predlog je, da se v primeru težav oglasite pri inšpektorju in terjate posredovanje. Praviloma zadostuje že inšpektorjev klic.

Kar se tiče premalo izplačanih ur, ki so posledica ravnanja delodajalca, pa boste lahko kadarkoli sprožili postopek za izterjavo. Če bo treba tudi preko sodišča. Ne dvomim, da boste uspešni. Zadevo pa poverite odvetniku.

Delodajalec ne sme narediti nobene stvari v zvezi z odpuščanjem delavke v času nosečnosti, starševskega dopusta in še en mesec po vrnitvi na delo.

Če boste pogodbo o zaposlitvi odpovedali, vam Zavod za zaposlovanje ne bo priznal nobenih socialnih pravic, zato vam odpoved ne priporočam.

Zaposlitev s skrajšanim delovnim časom je možna. Plača je manjša, tudi regres, pokojninske dobe imate manj, malica, prevoz sta enaka, po številu dni je enak dopust. Delodajalec nima dodatnih stroškov, izplačuje manj bruto plače na mesec ne pa na uro, je pa delavec na uro nekaj dražji zaradi polne malice in prevoza.

V primeru, da se z delodajalcem dogovorite za krajši delovni čas, je to treba dogovoriti z novo pogodbo o zaposlitvi.

Iz vašega pisanja sklepam na določeno osebno stisko. Menim, da bi vam morda koristil kakšen osebni pogovor s strokovnjakom. Poiščete ga lahko na centru za socialno delo, na zavodu za zaposlovanje, na kakšni od kadrovskih agencij, priporočal bi pogovor z delovnim inšpektorjem ali sindikalnim aktivistom, če ste članica sindikata. Ne zdi se mi dobro, da opisane probleme tiščite le zase in v sebi.

Lep pozdrav.

Alojz Šket

www.atama.si

Kadrovska solaKadrovska šola

Najdite odgovore na vprašanja iz kadrovskega področja

Več informacij