Atama logotip
EN

Upokojitev, omejitve pri delu

29.07.2014 00:00:00

Pozdravljeni,

 

imam nekja vprašanj.

 

1. Star sem 57 let (novembra bom 58) in bom imel 31.12.2014 39 let in 3 mesece delovne dobe. Pri delodajalcu sem zaposeln že 37 let, prej pa sem bil na začetku 2 leti drugje.

 Trenutno sem na bolniški od 21.6.2014 in grem 1.8.2014 v službo z omejitvami pri delu (dvig bremena do 3 kg...). Zanima me kaj se zgodi će mi delodajalec ne najde primernega dela (narava mojega dela je namreč takšna, da je omejitev dviga treh kg skoraj nemogoča). Ali me mora dati na čakanje, ali kako??

 

Potem me zanima kako je ko se upokojim, in sicer če se bi upokojil s točno 40 leti delovne dobe in bi mi na dan upokojitve ostal dopust (da bi delal do zadnjega dne in nebi koristil dopusta). Ali mi more delodajalec izplačati dopust in v kakšni vrednosti. 

 

Slišal sem tudi, da v primeru redne upokojitve pripada odpravnina v višini dveh povprečnih bruto plač v podjetju ali v državi  (tista, ki je višja). V mojem primeru je višja slovenska, ki je okrog 1500€ bruto in me zanima, če mi mora delodajalec izplačati 3000€ ob upokojitvi.

 

LP

Jernej


Dober dan.

O omejitvah, ki imate v zvezi z delom, bo izdala ustrezen dokument medicinska stroka. Verjetno še niste začeli postopka ugotavljanja invalidnosti. O tem se posvetujte z zdravnikom. Delodajalec mora upoštevati medicinsko dokumentacijo, oziroma navodilo zdravnika. Ima možnost, da vas prerazporedi na drugo delo, ali ugotovi, da za vas dela nima. Potem se bo moral odločiti, kaj storiti. Na razpolago ima, da vas pošlje "na čakanje", ali morebiti prične postopek za odpoved pogodbe o zaposlitvi (v slednje skoraj ne verjamem).

Ko se upokojite, obstaja možnost, da se z delodajalcem dogovorite za odškodnino (nadomestilo) za neizrabljen dopust. Zakon tega delodajalcu ne nalaga direktno, zato je potreben dogovor ali recimo tudi tožba delavca. Rezultat slednje ni obvezno v prid delavca, zato je pomembno, da se z odvetnikom ocenijo vse okoliščine. 

Delavcu ob upokojitvi pripada odpravnina. Višina je določena v aktih podjetja ali v kolektivni pogodbi, ki zavezuje delodajalca. Če obojega ni, velja določilo iz zakona, ki pravi:

"Če s kolektivno pogodbo na ravni dejavnosti ni določeno drugače, je delodajalec delavcu, ki je bil pri delodajalcu zaposlen najmanj pet let in se upokoji, ob prenehanju pogodbe o zaposlitvi dolžan izplačati odpravnino v višini dveh povprečnih mesečnih plač v Republiki Sloveniji za pretekle tri mesece oziroma v višini dveh povprečnih mesečnih plač delavca za pretekle tri mesece, če je to za delavca ugodneje. Delodajalec lahko izplača odpravnino v breme posebnega zavarovanja." 

V vašem primeru bo torej obveljala povprečna slovenska plača.

Lep pozdrav.

Alojz Šket

www.atama.si

Kadrovska solaKadrovska šola

Najdite odgovore na vprašanja iz kadrovskega področja

Več informacij