Atama logotip
EN

Neznanka

30.07.2014 00:00:00

Spoštovani!

Po letu in pol iskanja ustrezne zaposlitve je mojemu sinu uspelo najti (plačano) delo v privatni lekarni (magister farmacije s strokovnim izpitom) le za 6 mesecev. Po pretečeni pogodbi sta minila dva meseca prijav na razpise (en razgovor, en odgovor - zavrnjeno). Vse ostale prijave so izzvenele v prazno. Zanima me, ali agencija strokovno pomaga pri iskanju zaposlitve in koliko stane uspešen izid. 

Za vsak odgovor Vam bom zelo hvaležna, saj ne morem verjeti, da se po tako napornem študiju, po vseh družinskih odrekanjih lahko kaj takega dogaja. Vsi v družini imamo visokošolsko izobrazbo, a nismo sposobni najti dela v Sloveniji niti za določen čas. Sprašujem strokovnjake in se Vam že v naprej zahvaljujem za odgovor.

Lep pozdrav in obilo delovne vneme,

 


Dober dan.

Res je kriza. O razlogih in posledicah je veliko mnenj. Po moje nas tepe predvsem dvoje. V preteklosti in seveda tudi danes mnogo premalo skrbimo za razvoj. Edino on (vse drugo je bolj ali manj "lari-fari") ustvarja pogoje za nova zahtevnejša delovna mesta in od zaposlenih zahteva osvajanje novih znanj. In drugo, premalo se potrudimo, da bi svoje izdelke in storitve prodali, poiskali nove in boljše trge. Statistika pravi, da je 130.000 brezposelnih (po moje je številka večja), skoraj zanemarljiva pa je številka ponujenih zaposlitev. Pa še od te številke je treba kaj odšteti, saj gre za objave za zaposlitve, za katere so kandidati že izbrani. Delodajalci so močno dvignili kriterije, zahtevajo posebne kompetence in selekcija je res ostra.

V agencijah najdete tudi ponudbe, da se kandidatom pomaga do dela. Je pa tu določena težava, kaj res posebnega agencija ne more narediti,  če bi dejansko aktivno iskala namesto svojega klienta, pa je to zelo drago. Praviloma je malo plačnikov.

Agencije lahko naredijo res dvoje. Klientu pomagajo dograditi njegovo kandidaturo (življenjepis, obnašanje, komunikacija in podobno) in ga uvrstijo med svoje potencialne kandidate za tiste bodoče selekcije, ki bodo zajemale pogoje, ki jih klient izpolnjuje. Zato se iskalcu zaposlitve agencije splača vključiti med tiste zunanje "sodelavce", ki organizirano delajo na iskanju zaposlitvenih priložnosti.

Pri nas te pomoči iskalcem ne zaračunavamo. Povemo pa tudi pošteno, da ne moremo jamčiti zaposlitvenega uspeha, saj za jamstvo nimamo na razpolago nobenih vzvodov, ki bi uspeh zagotavljali.

Lep pozdrav.

Alojz Šket

www.atama.si

 

 

Kadrovska solaKadrovska šola

Najdite odgovore na vprašanja iz kadrovskega področja

Več informacij