Atama logotip
EN

iskanje službe in porodniška

31.07.2014 00:00:00

Pozdravljeni!

Iščem službo, do avgusta sem še na porodniški.  Sem učiteljica, torej iščem službo v šolstvu. Ravno sem izvedela, da sem noseča (čisto na začetku, 7.teden), predviden rok poroda sredi marca 2015. Verjetno bom šla avgusta še na kakšen razgovor, sklepam, da bi bila (seveda, če bom imela srečo) pogodba sklenjena za določen čas, za eno šolsko leto, torej do avgusta 2015. Zanima me slednje. Kdaj sem dolžna delodajalcu (ravnateljici oz. ministrstvu za šolstvo) povedati za to novico? Je to kje zakonsko določeno? Če takoj povem, me vrejetno ne bi zaposlili? Gledam tudi s te prspektive- vsaka nosečnost ni ziher (lahko se kaj zakomplicira, splav...), saj veste kako je v današnjih časih, še posebno ker sem na začetku nosečnosti...

Hvala vam za hiter, jasen odgovor. 1X ste mi že super pomagali. 


Dober dan.

Rok obveščanja ni nikjer zapisan. Zakon pa določa (36. člen ZDR-1), da je delavec dolžan obvestiti delodajalca o okoliščinah, ki bi lahko vplivale na izvajanje dela. Nosečnost je okoliščina, ki je pomembna za področje varovanja zdravja. Delodajalec mora to stanje delavke upoštevati in jo posebej varovati.

Vi imate torej možnost, da to okoliščino delodajalcu poveste takoj ob razgovoru, ali pa počakate, da nastopite delo in mu to poveste kasneje. Seveda morate računati s tem, da v tem drugem primeru delodajalec ne bo najbolj vesel.

Lep pozdrav.

Alojz Šket

www.atama.si

Kadrovska solaKadrovska šola

Najdite odgovore na vprašanja iz kadrovskega področja

Več informacij