Atama logotip
EN

Sprememba delovnega mesta, pogodbe in znižanje plače po vrnitvi s porodniškega dopusta

23.08.2014 00:00:00

Pozdravljeni,

 

pred odhodom na porodniško sem v podjetju X opravljala delo vodje enega dela logistike, na podlagi in dividualne pogodbe, z dogovorjeno plačo 2.900,00 Eur bruto. V vmesnem času (enega leta) se je v podjetju zgodila totalna reorganizacija. Zamenjal se je generalni direktor, moj nadrejeni je bil odpuščen, logistični sektor pa se je popolnoma reorganiziral. Moje delovno mesto je nadomestil nekdo drug, tako da me na istega ne morejo več postaviti. Oddelek, katerega vodja sem bila,  po reorganizaciji pripada popolnoma drugi službi. Posledično sem dobila tudi novega nadrejenega. V zadnjih treh mesecih sem imela z novim nadrejenim kar nekaj sestankov in pogovorov v zvezi s trenutno situacijo in novim delovnim mestom. Prejela sem tudi novo pogodbo o zaposlitvi, novo delovno mesto (z isto stopnjo zahtevnosti, kot prejšnje), vendar je plača na novi pogodbi nižja za kar 1.000,00 Eur bruto. Poleg tega mi je bilo rečeno, da so vse individualne pogodbe preklicane in vrnjene nazaj na kolektivne pogodbe, posledično pa so nižje tudi plače.

 

Zanima me, kaj (če) sploh lahko naredim glede tega. Ima delodajalec pravico na moje delovno mesto v času, ko me ni postaviti nekoga drugega (čeprav sem svoje delo opravljala zadovoljivo) in meni nič, tebi nič znižati plačo.

 

Že vnaprej se vam iskreno zahvaljujem za kakršnokoli usmeritev.

 

V primeru dodatnih vprašanj sem vam na voljo na e-mail naslovu.

 

LP 


Dober dan.

Za podrobnejši komentar bi potrebovali veliko dodatnih informacij. Iz vašega pisanja izhaja nenavadnost ravnanja vašega delodajalca. Če vas razumem,  niste prejeli odpovedi prejšnje pogodbe. Individualna pogodba običajno vsebuje način njene odpovedi in posledice odpovedi. Ne verjamem, da je v pogodbi dogovorjena možnost preklica, zakon kaj takega tudi ne pozna. 

Ste pred dilemo, ali podpisati novo pogodbo? Delodajalec pod določenimi pogoji (tukaj seveda ne vemo, ali so zakonski pogoji res izpolnjeni) lahko delavcu ponudi novo delo. Ponudba se šteje kot primerna, če se za novo delo zahteva isto vrsto in stopnjo izobrazbe. Plača je lahko nižja. Običajno bi nižja nova plača pomenila, da imate za razliko do prejšnje možnost zahtevati odpravnino. A o tem ni mogoče soditi natančno, če pogodb ne poznamo.

Še tole. V času vaše odsotnosti ima delodajalec pravico, da reši organizacijski problem nadomeščanja. Možno je, da to rešuje z začasno zaposlitvijo, pogosto pa nastopi položaj, ko delavki ob vrnitvi na delo po porodniški ne more zagotoviti, da se vrne na isto delo. Zato seveda ni nujno, da je v vašem primeru prišlo do kakšne nezakonitosti.

Iz gornjega lahko razberete, da je vaš problem potrebno obravnavati z vso pozornostjo na način, da se upošteva vse podrobnosti. Po mojem mnenju je to nemogoče, tako, da se midva pogovarjava po e pošti. Zato vam predlagam (enako predlagam v večini podobnih primerov, večina, ki je temu sledila je ocenila svoje ravnanje kot zelo primerno), da takoj angažirate odvetnika, ki mu zaupate in se ukvarja z delovnimi razmerji. Le on bo lahko ocenil vse podrobnosti na strokoven način, ocenil vaše možnosti in vam zagotovil potrebne elemente za vaše odločitve. Če se bo izkazala spornost ravnanja delodajalca, vam bo on v pogovoru z delodajalcem zagotovil ustrezno raven enakopravnosti.

Lep pozdrav.

Alojz Šket

www.atama.si

Kadrovska solaKadrovska šola

Najdite odgovore na vprašanja iz kadrovskega področja

Več informacij