Atama logotip
EN

Polurni odmor-malica

09.05.2011 13:31:04
Delam v neživilski trgovini, med tednom od 6 do 10 ur na dan odvisno od dela, zaposlen sem za poln delovni čas. Problem nastane pri malici, v bližini imamo lokal, ki nudi tople malice, ki se dajo tudi vnaprej naročiti po telefonu tako da se lahko v miru poje za pol ure. To bi nam prišlo prav sploh ob daljšem delovniku ( 10 ur ) Problem pa je, da nam poslovodja ne dovoli sploh nikakršnega izhoda, niti po sendvič, če kdo pozabi malico prinesti seboj. Zanima me, ali se res lahko omejuje izhod iz firme v tem času polurnega odmora.
Dober dan. Poslovodja nima prav. Zakon določa, da delavcu za polni delovni čas pripada dnevno pol ure plačanega odmora. Ta ne more biti na začetku ali na koncu delovnega časa, praviloma na sredini. Namen plačnega odmora je, da delavec obnovi psihofizične sposobnosti za nadaljevanje dela. Delavec lahko med odmorom počne kar mu je volja, le namenu obnove sposobnosti za delo mora zadostiti. V tem smislu je primerna lažja rekreacija, sprehod, ali počitek v obliki sedenja in podobno. Večinoma delavci med odmorom malicajo. Zakon o varstvu pri delu zavezuje delodajalca, da zagotovi zdravje delavcev v zvezi z delom. V to skrb nedvomno spada tudi primerna in zdrava malica. Malica je lahko urejena v okviru podjetja ali zunaj njega. Če ni urejena, je delavcu prepuščeno kako bo malical. Lahko malico prinese s seboj, ali odide v trgovino oziroma v lokal. Držati se mora časovne omejitve odmora med delom. Delodajalcu ni dovoljen noben izgovor s katerim bi omejeval pravico do odmora, tudi ne pravice do malice v času odmora. Pravico mora zagotoviti, kot ve in zna. Nadzor zakonitosti je v pristojnosti delovne inšpekcije. Predlagam, da od delovnega inšpektorja zahtevate posredovanje. Po moje delodajalec z opisanim  ravnanjem poslovodje namreč ogroža pravice delavcev, zlasti pa poslabšuje pogoje za varno in zdravo delo delavcev. Lepo vas pozdravljam.   Alojz Šket www.atama.si

Kadrovska solaKadrovska šola

Najdite odgovore na vprašanja iz kadrovskega področja

Več informacij