Atama logotip
EN

Mladi v iskanju službe – kje in kako začeti?

Na faksu dobre ocene, narejene vse projektne  in seminarske naloge, diplomska naloga v rokah – veselje in sreča, v glavi pa prva misel: »Moja bodoča super služba, prihajam!«.

Nekaj mesecev kasneje. Na diplomski nalogi prah, vi pa obupani pred računalnikom v iskanju službe – kakršne koli že, samo da bo!

Želja po tisti »super službi« je postala le še utopična misel.

Kaj torej narediti, da kot mladi iskalec svoje prve zaposlitve, hitreje dobite želeno službo?

Predstavljam vam nekaj najpogostejših napak in nasvetov:


1.Pošiljanje generičnih prošenj iskanje zaposlitve Teja Kastelic

Velikokrat slišim, da nekdo napiše eno spremno pismo in ga generično pošilja vsakemu podjetju, kamor se prijavlja.
Velika napaka!
Vedno prilagodite spremno pismo podjetju oziroma delovnemu mestu na katerega se prijavljate; to naredite tako, da preverite spletno stran podjetja. Skušajte uporabljati iste besede in slog pisanja, kot je v oglasu za delovno mesto.


2. Nobenih izkušenj, povsod pa iščejo kandidate s 5-10 letnimi izkušnjami? Kaj pa sedaj?

Ena možnost je, da svojo »neizkušenost« predstavite kot prednost; vse zaposlene je potrebno uvajati na delovno mesto, vi, kot začetnik, se boste naučili njihovega dela točno tako kot oni želijo - ste še »nepopisan list«.

Se izobražujete sami doma? Mogoče on-line tečaji, razvijate svojo igrico, sami sestavljate novo mizo v delavnici, se udeležujete brezplačnih seminarjev / tečajev? Napišite! Tudi to so izkušnje!


3.Nepravilno formirane prijave in maili

Pošiljate svoje prijave iz naslovov kot so: pikica7@... ; bmw_boy@...; tejcika@ … ?
Smo mladi in smo »navihani«, ampak takšni e-poštni naslovi ne spadajo v poslovni svet!

Kreirajte nov mail (ime.priimek ali priimek.ime) in ga uporabljajte za formalne zadeve. S tem pokažete tudi določeno mero resnosti!

Pogoste so tudi napake pri pisanju življenjepisa, spremnega pisma ali pa na samem razgovoru. Več nasvetov si lahko preberete v naši rubriki Izboljšajte svoj življenjepis.


4. Pošiljanje samo prošenj

Iskanje zaposlitve Teja KastelicSamo pošiljanje prošenj včasih ni dovolj. Če si res želite delati v nekem podjetju, vzemite stvari v svoje roke. Pokličite jih in se na kratko predstavite. Prosite osebo na drugi strani telefona, komu lahko pošljete svojo osebno predstavitev ter povejte, da si res želite delati v tem podjetju. Morda vam lahko ravno ta oseba pomaga priti do nove službe!

 


Se bo podjetje predstavilo na seminarju, sejmu? Obiščite jih.
S seboj vzemite življenjepis, lahko si naredite tudi vizitke. Pojdite in se jim predstavite. Malo ljudi to prakticira in verjemite, da si vas bodo zapomnili!

5. Predstavite svojo mladost kot prednost

Imate polno novih idej, že komaj čakate, da pričnete z zaposlitvijo, ste zagnani in polni elana? Povejte to!
Podjetja si želijo ljudi, ki se veselijo službe, ki imajo voljo, energijo in pozitiven odnos do dela.


Najslabše kar lahko naredite je to, da se vdate v usodo, ter se vztrajno vsem okoli sebe pritožujete, da ni nobene dobre službe več.

To ni res. Le malo bolj se je potrebno potruditi, kot smo pričakovali!

 

Teja Kastelic