Atama logotip
EN

Kršitve

Ker sem v bolniskem stalezu mi delodajalec grozi z odpovedjo. V podjetju so prisotne tudi druge krsitve.... Nimamo zdravniski pregledov, tecajov varstva pri delu, ne prejemam placilnih list oz V treh letih sem jih prejel 8, nisem prejel pogodbe o zaposlitvi, ni poskrbljeno za varnost, sploh ne za zdravstveno varnost..... Prah, vrocina itd., izvaja se stalni mobing, izplacevanje nadur pod potne stroske, itd., itd.... Zanima me kaj storiti in kaksne so sankcije... Lp
Dober dan.

Veliko nedopustnega opisujete. Večino vprašanj je takih, ki spadajo v nadzor delovne inšpekcije. Napišite prijavo na njihov glavni urad, oni bodo zadolžili nekoga od operativnih, ki bo o ugotovitvah in ukrepih uradu tudi poročal.

Izplačilo nadure na opisan način je kaznivo po davčnih in delovnih predpisih. Po davčnih predpisih lahko delodajalca prijavite FURS in oni bodo najverjetneje opravili davčni nadzor, potem pa ukrepali. Za prijavo je pomembno, da čim bolj natančno opišete koliko in kdaj ste nadure delali.

Poleg tega imate možnost, da na sodišču zahtevate izplačilo nadur v obliki obračunane plače. Spet boste potrebovali podatke (podrobnosti boste uredili z odvetnikom, brez katerega ne bo šlo).

Glede odpovedi pa le tole, pogosta je praksa groženj. Tu ne kaže drugega, kot čakati, ali bo delodajalec "ukrepal", zbirati "obrambno" dokumentacijo in izrabiti možnost varstva zakonitosti pred sodiščem (pomoč odvetnika je nujna). Pri odpovedi inšpekcija ne more veliko pomagati.

Lep dan želim,

Tanja Šket
Direktorica

Kadrovska solaKadrovska šola

Najdite odgovore na vprašanja iz kadrovskega področja

Več informacij