Atama logotip
EN

Kako se pripraviti na razgovor?

Iskanje zaposlitve je lahko stresno. Tisti, ki smo se s tem soočili vemo, da ni enostavno.

Nekaj mesecev nazaj, sem tudi jaz pričela aktivno iskati novo zaposlitev. Sprva se mi je zdelo, da je najtežji del ravno pisanje življenjepisa in spremnega pisma. Ko pa je zazvonil telefon in sem dobila povabilo na razgovor, je iz začetne sreče zrasla skrb: razgovor! Kaj? Kako? Kaj vedeti? Kaj povedati?
 
Naj povem, da sem preživela in zaposlitev dobila. In kaj sem se ob tem naučila?

1. Prvi vtis
Pravijo, da je najpomembnejši in vem, da je dobra predstavitev še kako pomembna. Kako se predstaviti, da naredim dober vtis? Moje zlato pravilo – vljuden pozdrav, čvrst stisk roke, pogled v oči in nasmeh! In nato med samim razgovorom poslušati, kaj kadrovik sprašuje in govori (ker se včasih preveč ukvarjamo s svojimi mislimi, kaj bomo povedali in potem ne poslušamo) ter odgovarjati jasno in mirno.

2. Kaj me bodo spraševali?
To je po mojem mnenju, najpogostejša skrb pred razgovorom, s katero se soočamo prav vsi. Najpogostejša vprašanja, katera so do danes spraševali mene so bila:
  • Moje pozitivne in negativne lastnosti, ter kje se odražajo?
  • Na kateri dosežek v življenju sem najbolj ponosna in zakaj?
  • Moji karierni cilji oziroma »Kje se vidite čez 5 let?«.
Vprašanj je seveda veliko in se razlikujejo od kadrovika do kadrovika in glede na delovno mesto. Zato se je nemogoče pripraviti 100%. Pomaga pa, če vsaj približno veste, kaj boste povedali o sebi – predvsem bo pomagalo, da boste manj živčni, ker se boste počutili bolj pripravljene (vsaj jaz sem se).
Tukaj si lahko ogledate nekaj najpogostejših vprašanj.

3. Kaj lahko jaz vprašam? So vprašanja zaželena ali ne?iskanje zaposlitve Teja Kastelic
Vedno sem verjela, da so vprašanja kandidata zaželena, saj tako pokaže svojo angažiranost. Mene je predvsem vedno zanimalo, kako poteka samo delo, možnosti izobraževanja in možnost dolgoročne zaposlitve (ker iščem delo kot študent). In vedno sem prišla pripravljena – zvezek, notesnik, notri napisana vprašanja in nekaj osnovnih informacij o podjetju. Nekoč so me naučili, da je potrebno na razgovor / sestanek vedno prinesti s seboj zvezek, ga odpreti in dati na mizo – pa tudi če nič ne bomo napisali. To daje vtis resnosti in dobre pripravljenosti.
 
4. Morebitni testi, preizkusi znanja
Nočna mora – »kaj če bo potrebno rešiti nekaj enostavnega, jaz pa bom zablokirala?«
Nekateri pod pritiskom delujejo bolje in dosegajo boljše rezultate, spet drugi, lahko pozabijo skoraj vse. Jaz spadam bolj v drugo skupino, ko se ustrašim in si posledično še poslabšam situacijo.
Kaj v takem primeru narediti? Se čim bolj pomiriti, se sprostiti in zaupati v svoje znanje. Predvsem pa najbolj pomembno – če nečesa ne znate, tega ne pišite v življenjepis! Zelo olajša zadevo tako vam, kot tudi kadroviku.

5. Pripravite se
Osnovna priprava na razgovor vsekakor vsebuje ogled spletne strani podjetja - s čim se ukvarjajo, kako so organizirani, kdo so in predvsem kje so. Če se izgubite in zamudite, to zagotovo ne prinese prednosti pred ostalimi kandidati. Če pa že zamujate, pokličite in se opravičite.

6. Kaj naj oblečem?
Potrebno se je urediti primerno razgovoru. Ni potrebno iz omare potegniti svoje najbolj elegantne obleke, pa vendar na razgovor ne hodite v trenerki in zdelanih teniskah! Na spletu boste našli mnogo nasvetov in smernic, izkušenj ostalih kandidatov itd. najbolj pomembno pa je, da ste takšni kot ste.
 
Vedeti pa morate, da razgovor ni namenjen le temu, da podjetje spozna mene. Tudi jaz moram spoznati podjetje! Če se jaz ne ujamem s podjetjem, potem tudi oni ne bodo zadovoljni z mano.
 
To so moje izkušnje oziroma moje največje skrbi, katere sem imela pred razgovorom. Katere pa so vaše?
Seveda pa ob vsem tem ne škodi malo sreče. Meni je kombinacija vsega napisanega koristila. Upam, da bo tudi vam.
 
Več nasvetov in skrivnosti glede iskanja zaposlitve si oglejte na naši spletni strani.
 
Teja Kastelic