Atama logotip
EN

Kaj storiti, da bo odhod na dopust res brezskrben?

Vrhunec poletnega časa je tukaj, kot tudi je največ oddihov z delovnega mesta. Ne samo, da dopust pripomore pri pojemanju možnosti za bolezni srca, depresije ter znižuje ravni stresa, pa na drugi strani pripomore pri povišanju produktivnosti. Pred odhodom na tiste sladke trenutke, ko se popolnoma prepustimo in sprostimo, imamo za postoriti kar nekaj reči znotraj osebnega področja, kakor tudi zaposlitvenega.

 Odhod na dopust

Vodič vzornega zaposlenega:

 
  1. Uredimo in dokončamo delo, ki ga nujno moramo zaključiti pred odhodom. Za pomoč si lahko ustvarimo seznam, ki bo vseboval vse potrebne naloge ter si beležimo njihov status.

  2. Vsakega posameznika ali skupino ljudi, s katerimi vsakodnevno sodelujemo, pravočasno obvestimo o naši odsotnosti. Zavedati se moramo, da se bo delo, kljub naši odsotnosti nemoteno nadaljevalo.


  3. Sodelavcem, ki nas bodo nadomeščali moramo ustrezno predati delo. Pripravimo seznam nalog ter zagotovimo jasna navodila skupaj z vsemi dokumenti ali sredstvi, ki so potrebna za izvedbo delovnega procesa. Predlagam, da se s tistim, ki vas bo nadomeščal, sestanete in skupaj pregledate, kaj je potrebno storiti. Prav tako ne pozabiti na seznanjenje o novih razmerah na delovnem mestu svojega nadrejenega.


  4. Ena od najpogostejših opravil, ki jo nemara pozabimo, je nastavitev samodejnega sporočila ob odsotnosti, ki vsebuje ključne informacije – koliko časa smo odsotni ter kontaktne podatke osebe, ki nas nadomešča.
 
Osebi, ki vas nadomešča in ima pod nadzorom vaše naprave ter sredstva, zaupate geslo, da bo lahko z njimi upravljala. Pospravite in uredite delovno mizo in vse svoje potrebščine, kot hecen namig, morda imamo tudi v hladilniku v službenem prostoru, nekaj hrane, ki nas po dopustu ne bo več čakala sveža in užitna.
 
 
 
Janja Kompare