Atama logotip
EN

5 najpogostejših zmot o agencijskem delu

»O poglej, nova služba, super, tole pa izgleda prav zame! Oh, ne, preko agencije je…« zapre oglas in pusti za sabo svojo potencialno zaposlitev.

Znano?
5 najpogosteih zmot o agencijskem delu Teja Kastelic
Ste tudi vi prepričani, da so agencije za zaposlovanje »slabe«? Ste slišali od sodelavca, da je žena od bratrančevega prijatelja imela slabo izkušnjo leta nazaj, ter ste sedaj prepričani, da se nič ni spremenilo?

V nadaljevanju vam predstavljam 5 najpogostejših zmot, s katerimi se največkrat soočamo.

1. Agencija vzame provizijo od plače delavca

Zelo pogosto je mišljenje, da agencijski delavci dobijo nižjo plačo kot tisti zaposleni direktno pri podjetju, saj jim agencija odtegne delež svoje provizije kar direktno od njihove plače. To mišljenje je še kako zmotno! Agencija delavcu ne odteguje provizije od njegove plače, vendar svojo provizijo zaračuna naročniku – torej podjetju. Zaradi tega delavec ne dobi manjše plače, kot ostali delavci. Pogosto pride do nesoglasij, ko sodelavca (en zaposlen preko agencije, en v podjetju) dobita različno plačilo – vendar ob tem ne upoštevata ostalih dodatkov k plači, kot so dodatek na delovno dobo, morebitne nadure, nadomestilo za prevoz ali pa bolniško odsotnost.
Po zakonu delavcu vsak mesec ob plači pripada plačilna lista, iz katere je razvidno, kako je njegovo plačilo sestavljeno. V primeru nejasnosti priporočam, da se obrnete direktno na agencijo, kjer vam bodo pojasnili vse o vašem izplačilu.

2. Agencije zaposlujejo samo za določen čas

Čeprav se dogaja, da preko agencije delavec dobi pogodbo za določen čas, je delavec lahko zaposlen preko agencije za nedoločen čas. Pogodbe za določen čas so samo v zakonsko določenih razlogih.
Torej, samo delo preko agencije še NE pomeni, da ne boste dobili zaposlitve za nedoločen čas.

3. Agencijski delavci niso upravičeni do dodatkov pri plači

Prav tako je zmotno mišljenje, da delavcem, zaposlenem preko agencije, ne pripadajo dodatki k plači (kot so regres, izplačilo nadur ter raznorazni bonus). Zapomnite si – agencijski delavec je upravičen do enakih pravic, kot delavec, ki je zaposlen direktno v podjetju! To je določeno z zakonom.

4. Agencije nimajo nobenega nadzora in zato lahko delajo kar hočejo

Če so še včasih agencije delovale povsem »po svoje« in je bilo splošno mnenje, da ni nobenega nadzora, danes temu ni več tako. Agencije so pod strogim nadzorom Ministrstva za delo in vsako leto, morajo agencije opraviti revizijo v skladu z navodili Ministrstva. V kolikor so ugotovljene nepravilnosti, ima agencija kar precej nevšečnosti (stroge kazni), v skrajnem primeru, pa jim Ministrstvo lahko odvzame koncesijo za opravljanje dela.

5. Preko agencije lahko pridobim delovno dovoljenje

Veliko delavcev, ter še več podjetij, meni, da lahko pridobijo delovno dovoljenje za delavca, če ga zaposlijo preko agencije. Temu ni tako; za delovno dovoljenje mora podjetje zaposliti delavca direktno pri sebi ter samo urejati delovno dovoljenje za delavca pri pristojnih državnih organih. Največ kar lahko agencija pomaga pri postopku je, da namesto podjetja ureja dokumentacijo za naročnika.


Za opravljanje dejavnosti zagotavljanja dela delavcev uporabniku, morajo agencije pridobiti posebno dovoljenje s strani Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Seznam registriranih agencij si lahko ogledate tukaj. Le registrirane agencije so zavezane zgoraj navedenim pravilom in določilom.

Imate pomisleke glede agencijskega dela? V rubriki Zastavite nam vprašanje nam lahko opišete vaše skrbi in dileme, mi pa vam bomo odgovorili in odpihnili vse dvome.

Teja Kastelic